Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane papryczki chili na zimę

5.0
(34)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 2 litry
Ziele angielskie całe Prymat ok. 30 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat ok. 20 liści
cukier 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżki
papryczka chili 2 kilogramy
ocet 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane papryczki chili na zimę

Przepis jest na około 10 słoików.

Papryczki dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Przygotować zalewę - do garnka wlać wodę, ocet i dodać cukier oraz sól. Zagotować.

Do każdego ze słoików wkładać ciasno paprykę oraz dodawać po około 2 liście laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego. Zalać zalewą i na koniec dodać do każdego ze słoików po 1 łyżce oleju. Mocno zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

Tak przygotowane przetwory przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Po około 1,5 miesiąca są dobre do jedzenia. 

Zalewa jest dobra do zup, sosów zamiast pieprzu, a papryka do różnych dań, sałatek, surówek czy kanapek. 

Aby była mniej ostra trzeba usunąć pestki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 25.02.2014 07:25
Pyszny zapas :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak