Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane opieńki
Grzyby dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie odcinamy ogonki.
W garnku zagotowujemy wodę z solą i octem, wkładamy grzyby i gotujemy około 15 minut, po czym wodę z gotowania wylewamy,a grzyby przekładamy na sito lub durszlak i przepłukujemy zimną wodą i odsączamy.
Do czystych słoików wkładamy przyprawy: ziele angielskie - 3 ziarenka, 1 liść laurowy, 1/3 łyżeczki gorczycy, 2-3 ziarenka pieprzu oraz sparzoną gorącą wodą pokrojoną w piórka cebulę, wkładamy grzyby i zalewamy gorącą zalewą.
Słoiki obracamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Pasteryzujemy około 10 minut od chwili zagotowania.
Zalewa:
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, gotujemy około 10 minut.