Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane leśne grzybki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne 0,5 kg
cebula biała 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 4 listki
Ziele angielskie całe Prymat 6 zierenek
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 ziarenek
woda 400 ml
cukier 3 łyżki
ocet 100 ml
sól 1/2 łyżki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 4 ziarenka

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane leśne grzybki

Grzyby myjemy i odsączamy. Wodę solimy i gotujemy, gdy zacznie wrzeć dodajemy do niej grzyby i gotujemy jakieś 10 minut.
Następnie bierzemy drugi garnek, w którym zrobimy marynatę. Wlewamy do garnka wodę, dodajemy liście laurowe, pieprz, pokrojoną cebulkę, ziele angielskie, cukier, sól, razem wszystko gotujemy. Gdy się zagotuje dodajemy ocet i ponownie czekamy aż marynata się zagotuje. Ugotowane grzyby odsączamy i przekładamy do słoików, mniej więcej 3/4 wysokości i uzupełniamy marynatą. Słoiki mocno dokręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak