Marynowane kotlety schabowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Gorczyca biała cała Prymat

    1/2 łyżeczki
  • słodka suszona papryka

    1 czubata łyżka (płatki)
  • Kolendra cała Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    ok. 1/2 łyżeczki
  • olej

    3 łyżki
  • schab bez kości

    4 plastry
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    do obtoczenia
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do obtoczenia
  • olej do smażenia

  • kumin

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Marynowane kotlety schabowe foto
Do moździerza przełożyć kumin rzymski, gorczycę, płatki papryki, kolendrę i zioła. Wszystkie przyprawy dokładnie utrzeć.
Krok 2 - Marynowane kotlety schabowe foto
Utarte przyprawy przełożyć do miseczki. Dodać do nich sól i 3 łyżki oleju, dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Marynowane kotlety schabowe foto
Plastry schabu cienko rozbić tłuczkiem.
Krok 4 - Marynowane kotlety schabowe foto
Kotlety pokryć przygotowaną marynatą i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Krok 5 - Marynowane kotlety schabowe foto
Jajko wbić do miseczki, rozbełtać i dokładnie wymieszać z mlekiem.
Krok 6 - Marynowane kotlety schabowe foto
Zamarynowane kotlety obtaczać w mące, zamaczać w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej. Kłaść je na rozgrzany na patelni olej.
Krok 7 - Marynowane kotlety schabowe foto
Smażyć na rumiano z obu stron.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 27.05.2013 13:42
taki schaboszczak, to jest to
msmors 27.05.2013 13:42
ciewawy ten schabik
bogusia19 27.05.2013 13:33
wygląda zachęcająco
Łucja 27.05.2013 13:27
najlepsze na niedzielny obiad :D
dodi 27.05.2013 13:25
bardzo pyszny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat