Marynowane grillowane jarzyny z ziołami podane z serem feta i oliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kolorowych papryk

    5 sztuk
  • cukinii

    1 sztuka
  • cebuli

    1 sztuka
  • pomidorów bez skóry

    3 sztuk
  • cytryny

    1 sztuka
  • oliwy z oliwek

    1/2 szklanki
  • czarnych oliwek bez pestek

    10 sztuk
  • zielonych oliwek bez pestek

    10 sztuk
  • przyprawy grill ziołowy Prymat

    1 sztuka
  • bakłażan

  • feta

    100 g
  • pieprz czarny mielony

    - -
  • sól czosnkowa

    - -
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie jarzyny dokładnie umyć i osuszyć. Bakłażana i cukinię pokroić w ukośne plastry, skropić sokiem z cytryny i lekko oprószyć solą czosnkową. Oliwę z oliwek wymieszać z przyprawą grill ziołowy Prymat i odrobiną soku z cytryny. Tak przygotowaną marynatą zalać wszystkie warzywa i odstawić je na ok. 2 godziny. Na rozgrzanym grillu upiec cebulę i kolorowe papryki, a następnie dodać cukinię i bakłażana. Podczas pieczenia warzywa regularnie podlewać pozostałą marynatą. Warzywa doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z pokruszonym serem feta i oliwkami.

Uwaga! Jarzyny powinniśmy grillować krótko, aby pozostały chrupiące, pełnowartościowe i bogate w witaminy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bernadetta2 17.05.2011 09:08
smaczne
berys18 13.04.2011 08:46
muszą być pyszne
berys18 13.04.2011 08:45
muszą być pyszne
AgaS10 24.01.2011 20:25
Warzywka z feta...pycha:)
szajba2 08.12.2010 15:26
feta nie lubię
patusia 19.11.2010 01:08
fajny przepis.
sirheron 19.09.2010 21:40
wyśmienite
Jaheira11 18.09.2010 17:48
super
Patrycja40 21.06.2010 09:48
fajne
Barbara55 06.06.2010 16:40
feta smaków?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat