Marynowane cytryny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cytryny

    1 kg
  • sól

    \'4 lyzki
  • cukier

    1 lyzka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyc cytryny ; Kazda naciac z gory na krzyz .Wlozyc do sloja z woda . Zmieniac wode przez cztery dni .Po czterech dniach wyplukac cytryny, ulozyc ciasno w sloju, zalac solanka (4 lyzki soli na litr wody ),dodac cukier, mozna dodac zabek czosnku , przykryc i odstawic na 12--15 dni,

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grażyna13 29.05.2013 10:30
Super, wykorzystam :)
Betka 14.07.2012 21:15
pycha;))
Betka 20.05.2012 19:15
pycha;)
elwal 23.01.2012 16:45
Ja także robię podobne cytrynki, może nieco inaczej... Ale są ciekawym dodatkiem smakowym do dań. Mnie zaraził ich smakiem i aromatem znajomy Algierczyk.
Barbara40 19.11.2011 20:15
Borgio, dopiero dzis zauwazylam Twoj wpis.Ciesze sie , ze cytrynki sie sprawdzily.Ja tez bardzo je lubie.A przepis jest prosty.Pozdrawiam rowniez serdecznie.
borgia 06.09.2011 12:10
Barbaro bardzo dziękuję za ten przepis. Wczoraj zrobiłam moje pierwsze w życiu tajine i musiałam zrobić te cytryny. Sprawdziły - znaczy się jedna - się genialnie. Zaskoczyła mnie delikatna kwaskowatość skórki, wyczuwalna w całym mocnym było nie było daniu. Coś niesamowitego. Przyjemność wielka po naszej stronie. Dzisiaj Młody wyraził swoje zdanie, że to mięso było... fantastyczne. Nie wie, że z cynamonem ;). Cytryny polecam gorąco wszystkim. Pozdrawiamy serdecznie.
borgia 28.07.2011 22:58
Basiu... jeszcze tylko 12 dni ;). Mam nadzieję, że wyjdą, bo strasznie ich potrzebuję na dziś. Przywiozłam sobie trochę książeczek. A wiesz... w okolicach nie było żadnej księgarni. Tylko w \"kiosku\", i w hotelowym sklepie udało mi się kupić kuchnię marokańską. W każdym razie - dobrze, że cytryny dostępne są cały rok.
Barbara40 27.04.2011 10:59
Marynowane cytryny mozna uzyc do salatek, zapiekanek, ryzu, w zasadzie wszedzie tam, gdzie daje sie tradycyjna cytryne.Ryba pieczona w piekarniku i oblozonaplasterkami marynowanej cytryny, daje wspanialy smak rybie i sosikowi.
Justyna70 04.04.2011 20:30
do czego można ich użyć? pytam bo nigdy wcześniej się z nimi nie spotkałam :)
Barbara40 17.03.2011 17:13
Cala przyjemnosc po mojej stronie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat