Marynowane cebulki

Marynowane cebulki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewki

    3 sztuki
  • Zalewa:

  • szalotka

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zalewa:
4 szklanki wody
nieco mniej niż 0,5 szklanki octu 10%
4 ziela angielskie
2 liścia laurowe
5 łyżek cukru
szczypta gorczycy

Cebulki i marchewki obieramy. Marchewkę kroimy w cienkie talarki. Do 4 słoików (objętość ok 300ml) wkładamy po 5-6 kawałków marchewki, cebulkę i ponownie kilka plastrów marchewki. Wodę gotujemy z octem i wszystkimi przyprawami. Letnią zalewę przelewamy do słoików i do każdego z nich wkładamy po kilka ziarenek gorczycy, jednym zielu angielskim i po pół listka laurowego. Zakręcamy, a następnie na wolnym ogniu pasteryzujemy 30 – 35 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rjustysia 06.09.2013 21:16
świetny pomysł nie tylko na domowe warzywa, ale ja chętnie podarowałabym takie słoiczki w prezencie :)
miszelka 07.01.2013 11:36
super
zuzanna_z 02.06.2012 11:57
fajne
edi 25.03.2012 17:13
baardzo lubie
Zoso 13.11.2011 09:28
smaczny dodatek
Elżbieta17 13.09.2011 11:03
Muszę wypróbować:)
mala2021 29.08.2011 12:58
bardzo dobre
maryśka 18.08.2011 11:48
świetne
MAR3STA 30.07.2011 00:57
fajny pomysł, trzeba wykorzystać;)
Faustyna 20.07.2011 14:11
Świetny pomysł! Chętnie wypróbuję!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat