Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane bakłażany

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakłażan 6 szt.
orzechy włoskie 5 łyżek/posiekane
cebula biała 3 szt
czosnek 4 ząbki
ocet 1 szklanka
natka pietruszki 1 łyżeczka/posiekana
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane bakłażany

Wykonanie:
Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na połówki i włożyć do wrzątku na 5 minut. Następnie wyjąć z wody, osączyć i ułożyć w słoikach. Do garnka wlać ocet, 1 szklankę wody, posolić i zagotować, po czym przestudzić. Cebulę posiekać z czosnkiem, posypać pieprzem, natką pietruszki, dokładnie wymieszać i zalać ostudzoną zalewą. Jeszcze raz wymieszać i zalać bakłażany w słoikach, przykryć i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na trzy dni i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 13.10.2015 16:51
Ja również robię bakłażany marynowane,ale zupełnie innym sposobem ;) jak dobrze, że ma się kontakt z innymi ludźmi, bo zawsze czegoś innego można się nauczyć i coś innego poznać :)
Czarnula666 12.10.2015 23:02
Super pomysł!
Stenka 12.10.2015 21:55
nigdy takich nie jadłam
Joannasz3190 12.10.2015 20:35
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak