Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowana szynka w ziołach prowansalskich

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 2 kg
Zioła prowansalskie suszone Prymat
rozmaryn
tymianek
oregano
majeranek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
ziele angielskie 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
sos sojowy
Marynata do mięs pikantna Prymat
bulion
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowana szynka w ziołach prowansalskich

Szynkę opłukać, posypać ziołami i przyprawami, skropić sosem sojowym oraz oliwą i pozostawić na całą noc w chłodnym miejscu.
Na następny dzień szynkę nakłuć ostrym nożem w kilku miejscach. Posypać ponownie ziołami prowansalskimi i pozostawić jeszcze na jakiś czas.
Od czasu do czasu przekładać szynkę aby dobrze nasączyła się marynatą.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec w naczyniu żaroodpornym z obu stron, aż nam się ładnie zarumieni i będzie miękka w środku.
Co jakiś czas należy szynkę skrapiać mieszanką oliwy z oliwy i bulionu.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bryndzia93 12.03.2016 18:46
Pyszna i aromatyczna szynka :)
Ela15 22.07.2015 13:14
bardzo smaczna
Bernadeta1 29.04.2015 15:28
super mięsko
tomek18 26.04.2015 10:14
pyszne mięsko:)
Róża1 25.04.2015 16:49
lubię takie mięska :-)
barbara11561 25.04.2015 14:20
pyszna porcja smaznego mięska
RenataZ-et 25.04.2015 13:01
super mięsko
Renata9 25.04.2015 11:35
Świetna szyneczka :-)
Piter 31 25.04.2015 11:16
Rewelacja.
Wafelek2601 25.04.2015 11:00
Lubię domowe wędlinki
Franciszek 25.04.2015 10:34
Uwielbiam takie rarytasy
Futka 25.04.2015 09:47
Przepyszna i aromatyczna szyneczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak