Marynowana polędwica wołowa podana z sałatką ze świeżych kiełków i palonymi ziarnami sezamu

Marynowana polędwica wołowa podana z sałatką ze świeżych kiełków i palonymi ziarnami sezamu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwicy wołowej

    600 g
  • świeżych kiełków soi, słonecznika, rzodkiewki i lucerny

    100 g
  • sosu vinaigrette

    100 ml
  • prażonych ziaren sezamu

    1 łyżka
  • szczypiorku

    1/2 pęczka
  • czerwonej cebuli

    1 sztuka
  • dymki

    1 sztuka
  • kolorowych papryk

    200 g
  • słodkiego groszku

    100 g
  • sosu sojowego

    100 ml
  • oliwa

    - -
  • marynata

    - -
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynata:
½ łyżki oleju sezamowego
100 ml oliwy z oliwek
Przyprawa grill klasyczny Prymat
Marynata klasyczna Prymat
½ łyżki sambal oelek
½ łyżki imbiru Prymat
Sól, pieprz czarny mielony Prymat.

Polędwicę wołową pokroić w cienkie paseczki i marynować ok. 12 godzin we wszystkich zmiksowanych składnikach marynaty. Obraną cebulę i paprykę pokroić w paseczki, wymieszać z groszkiem i grillować na tacce, podlewając oliwą z oliwek. Jarzyny ułożyć na półmisku, a tą samą tackę wykorzystać do upieczenia poledwicy.

Do tak przygotowanej wołowiny dodać chrupiące jarzyny i całość doprawić do smaku. Kiełki połączyć z sosem vinaigrette, ułożyć na talerzach, dodać ciepłą polędwicę wołową z jarzynami, a następnie udekorować prażonymi ziarnami sezamu i świeżym szczypiorkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (60)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Cikakameku

28.07.2012 21:47
ciekawy przepis

Cikakameku

28.07.2012 21:47
ciekawy przepis

[email protected]

30.01.2012 19:39
lubie

agunesu

25.01.2012 22:03
pyszne miesko:)

szymon9

24.12.2011 10:29
lubię wołowinkę:)

mala2021

26.10.2011 09:38
pycha

ewaa

24.10.2011 22:08
super

ewaa

24.10.2011 22:08
super

astaniew

21.10.2011 15:08
potrawa wygląda wyśmienicie

astaniew

21.10.2011 15:08
potrawa wygląda wyśmienicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat