Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
polędwicy wołowej
600 g -
świeżych kiełków soi, słonecznika, rzodkiewki i lucerny
100 g -
sosu vinaigrette
100 ml -
prażonych ziaren sezamu
1 łyżka -
szczypiorku
1/2 pęczka -
czerwonej cebuli
1 sztuka -
dymki
1 sztuka -
kolorowych papryk
200 g -
słodkiego groszku
100 g -
sosu sojowego
100 ml -
oliwa
- - -
marynata
- -
Przepis i sposób przygotowania Marynowana polędwica wołowa podana z sałatką ze świeżych kiełków i palonymi ziarnami sezamu
½ łyżki oleju sezamowego
100 ml oliwy z oliwek
Przyprawa grill klasyczny Prymat
Marynata klasyczna Prymat
½ łyżki sambal oelek
½ łyżki imbiru Prymat
Sól, pieprz czarny mielony Prymat.
Polędwicę wołową pokroić w cienkie paseczki i marynować ok. 12 godzin we wszystkich zmiksowanych składnikach marynaty. Obraną cebulę i paprykę pokroić w paseczki, wymieszać z groszkiem i grillować na tacce, podlewając oliwą z oliwek. Jarzyny ułożyć na półmisku, a tą samą tackę wykorzystać do upieczenia poledwicy.
Do tak przygotowanej wołowiny dodać chrupiące jarzyny i całość doprawić do smaku. Kiełki połączyć z sosem vinaigrette, ułożyć na talerzach, dodać ciepłą polędwicę wołową z jarzynami, a następnie udekorować prażonymi ziarnami sezamu i świeżym szczypiorkiem.
Komentarze (60)
Załaduj więcej komentarzy (50)