Przepis i sposób przygotowania na: Marynowana pikantna pierś z kurczaka podana z sosem z sera skalmierzyckiego
2 łyżki oliwy z oliwek
3 pokrojone w kostkę cebule dymki
80 g pokrojonych w kostkę gotowanych borowików
100 ml białego wina
50 sera skalmierzyckiego Lazur
150 ml śmietany 36%
Sól czosnkowa, Pieprz czarny mielony, Tymianek Prymat do smaku
Umyte, oczyszczone i osuszone papierowym ręcznikiem piersi z kurczaka zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z Przyprawą do kurczaka pikantnego Prymat oraz posiekanym czosnkiem i odstawić do lodówki.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną w kostkę dymkę oraz borowiki, dodać białe wino i ser, chwilę gotować, a gdy ser się rozpuści wlać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Gotowy sos odstawić w ciepłe miejsce.
Pomidory concasse połączyć z oliwą z oliwek oraz oliwą truflową, uprażonymi pestkami dyni, Sosem sałatkowym włoskim Prymat i posiekaną pietruszką. W razie potrzeby doprawić do smaku. Mięso wyjąć z marynaty i grillować z każdej strony przez około 10 minut.
Ciepły sos wylać na talerz i ułożyć na nim ugotowane szparagi. Piersi z kurczaka pokroić w poprzek na plastry i ułożyć na szparagach. Przed podaniem posypać pomidorami concasse i udekorować sałatą frisee.