marynowana papryka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    1 kg
  • woda

    0,5 l
  • cukier

    1/2 szkl
  • sól do smaku

    1/2 łyżeczki
  • ocet

    100 ml
  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • czosnek

  • koperek

  • gorczyca

  • czarny pieprz mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - marynowana papryka foto
Około 1 kg papryki myjemy.
Krok 2 - marynowana papryka foto
Usuwamy gniazda nasienne. Paprykę kroimy na wąskie paseczki.
Krok 3 - marynowana papryka foto
Do słoików wkładamy po około pół łyżeczki gorczycy, liść laurowy, 2-3 ziela angielskie, koper oraz 1/3 ząbka czosnku.
Krok 4 - marynowana papryka foto
Do słoików wkładamy dość ciasno pokrojoną paprykę.
Krok 5 - marynowana papryka foto
Następnie przygotowujemy zalewę. W gorącej wodzie rozpuszczamy sól, cukier i ocet.
Krok 6 - marynowana papryka foto
Zalewę przelewamy do słoików. Na górę możemy jeszcze dać odrobinę czosnku.
Krok 7 - marynowana papryka foto
Słoiki zagotować w garnku, przez około 15 minut od momentu rozpoczęcia wrzenia wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 24.09.2014 13:57
robimy podobnie
gosia1988 23.09.2014 20:47
też robię na zimę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat