Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

marynowana papryka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryka czerwona 1 kg
woda 0,5 l
cukier 1/2 szkl
sól do smaku 1/2 łyżeczki
ocet 100 ml
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
czosnek
koperek
Gorczyca biała cała Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: marynowana papryka

Kroki postępowania

1
Około 1 kg papryki myjemy.
Krok 1 - marynowana papryka foto
2
Usuwamy gniazda nasienne. Paprykę kroimy na wąskie paseczki.
Krok 2 - marynowana papryka foto
3
Do słoików wkładamy po około pół łyżeczki gorczycy, liść laurowy, 2-3 ziela angielskie, koper oraz 1/3 ząbka czosnku.
Krok 3 - marynowana papryka foto
4
Do słoików wkładamy dość ciasno pokrojoną paprykę.
Krok 4 - marynowana papryka foto
5
Następnie przygotowujemy zalewę. W gorącej wodzie rozpuszczamy sól, cukier i ocet.
Krok 5 - marynowana papryka foto
6
Zalewę przelewamy do słoików. Na górę możemy jeszcze dać odrobinę czosnku.
Krok 6 - marynowana papryka foto
7
Słoiki zagotować w garnku, przez około 15 minut od momentu rozpoczęcia wrzenia wody.
Krok 7 - marynowana papryka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 24.09.2014 13:57
robimy podobnie
gosia1988 23.09.2014 20:47
też robię na zimę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak