Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowana ośmiornica

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

małe ośmiornice 500 g
wino 200 ml
oliwa 200 ml
pieprz 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowana ośmiornica

Marynata

- 60ml oliwy
- 180ml czerwonego octu winnego
- ½ łyżeczki bazylii
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu

Oczyszczone ośmiornice pokroić na mniejsze kawałki po czym smażyć na rozgrzanym oleju ok. 5-7 min cały czas mieszając a następnie wlać wino , dodać pieprz i nadal dusić ok. 3godz na malutkim ogniu co jakiś czas podlewając wodą.
W między czasie wszystkie składniki podane na marynatę wymieszać ze sobą i gdy ośmiornice będą już miękkie zanurzyć je w powstałej marynacie i wstawić pod przykryciem do lodówki na 24godz.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak