Marynowana Karkówka z pomidorami i papryką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    1 kg
  • pomidor

    3 szt
  • sól

  • czosnek suszony w płatkach

  • olej

  • ocet winny

    1 łyżka
  • papryka czerwona

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso kroimy na kawałki i nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Odstawiamy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, paprykę oczyszczamy i też kroimy w kosteczkę. Wkładamy do miski, mieszamy. Dodajemy ocet winny i odrobinę oleju. Dodajemy odrobinę czosnku suszonego w płatkach i suszone pomidory. Układamy w misce na przemian mięso i pomidory z papryką. Odstawiamy na minimum 3 godziny. Ja zamarynowałam mięso wieczorem, aby idealnie przeszło przyprawami. Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym i jeszcze posypujemy odrobinę suszonymi pomidorami z bazylią.
Zapiekamy w 180 C około 40 minut, polewając w między czasie mięso powstałym sosem.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej z papryką, pomidorami i ogórkiem i odrobiną octu winnego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sarenka 30.10.2011 06:51
Karkówka często gości na naszym stole, wszyscy ją lubimy. Twoja zapowiada się pysznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat