Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowana dynia

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zalewa

woda 5 szklanek
ocet 1 szklanka
Goździki całe Prymat 15 sztuk
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki
cukier 3 szklanki

Dynia

miąższ z dyni 2,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowana dynia

Bierzemy dość duży garnek i w nim przygotowujemy zalewę. Najpierw wlewamy wodę oraz wsypujemy cukier i goździki, gdy cukier się rozpuści dodajemy cynamon, mieloną ostrą paprykę oraz ocet.
Dynię pokroić, obrać, usunąć z niej pestki i pokroić na kostkę. Wrzucić do gotującej się zalewy. Dynię gotować na maleńkim ogniu od czasu do czasu sprawdzając czy jest już miękka, ponieważ trzeba uważać by się nie rozgotowała. Gdy dnia już zmięknie wyjmujemy goździki i przekładamy dynię z zalewą do słoiczków. Słoiki dokładnie zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Nie trzeba już jej pasteryzować, gdybyśmy to zrobili z dyni zrobiła by się papka :) Z miąższu który wyjęliśmy z dyni można wyciągnąć pestki i umyć je pod bieżącą wodą na sicie, a następnie rozłożyć na czystej ściereczce do osuszenia - pestki możemy zjeść lub w sezonie zasiać kolejne dynie :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak