Marynata ziołowa (sucha) do żeberek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej rzepakowy

    3-4 łyżki
  • sok winogronowy

    5-7 łyżek
  • kminek mielony

    1 łyżeczka
  • imbir mielony

    1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy

    1 łyżeczka
  • czosnek niedźwiedzi 

    2 łyżeczki
  • ziele angielskie całe

    5-6 ziaren
  • liście laurowe

    3 średnie
  • majeranek otarty

    1 łyżeczka
  • sól peklowa

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić w mniejsze kawałki.
Sok winogronowy połączyć z solą peklową i mieszać do rozpuszczenia, a następnie połączyć z olejem, wymieszać i polać żeberka - najwygodniej jest to zrobić w sporym worku do zapiekania.
Mieszać chwilę, żeby każdy kawałek mięsa był otoczony. Odłożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Po tym czasie dosypać wszystkie suche przyprawy i dokładnie natrzeć nimi żeberka. Ponownie wstawić do lodówki na 24-48 godzin.
W międzyczasie mieszać całość - jeśli mięso jest w woreczku, wystarczy 2 razy dziennie pomasować przez chwilę.

Tak zamarynowane mięso można upiec w piekarniku, usmażyć na patelni lub na grillu albo upiec w wym samym worku, w którym się marynowało.
Habibi
Jeśli żeberka są wyjątkowo chude, można dolać nieco więcej oleju do marynaty. * Sok winogronowy można zastąpić lekkim białym winem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 23.11.2014 09:46
bardzo aromatyczne żeberka wychodzą z takiej marynaty, oczywiście jeśli mięsko ma czas dość długo poleżeć w lodówce - im dłużej, tym intensywniejszy smak oddają przyprawy
cukiereczek 21.11.2014 16:21
taka marynata doda smaku
molanka 21.11.2014 12:17
dobry pomysł na grillowe smakołyki
Joannasz3190 21.11.2014 11:58
Pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat