Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata uniwersalna do warzyw i grzybów

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 4-5 szkl.
ocet 1 szkl.
sól do smaku
cukier do smaku
miód 3-4 łyżki
ziele angielskie 10 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 szt.
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata uniwersalna do warzyw i grzybów

Zagotować wodę z octem i przyprawami, nakryć i odstawić do ostygnięcia.
Doprawić solą i cukrem do smaku, dodać miód i ponownie zagotować.
Nakryć i pozostawić do zupełnego wystudzenia.
Gotową marynatę przelać do butelki po wodzie mineralnej (można odcedzić przyprawy), zakręcić szczelnie i wstawić do lodówki.
Tak przygotowana marynata może leżeć i czekać na zużycie nawet 2-3 miesiące!

Najlepiej przygotować sobie marynatę z 2-3 porcji od razu, włożyć do lodówki i wykorzystać, przy okazji, do marynowania wszelkich warzyw i grzybów (papryka, ogórki, dynia, kabaczki, pieczarki, grzyby leśne, boczniaki).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 08.03.2013 12:42
tak właśnie robie marynate
Kekerboom 01.08.2012 12:45
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak