Marynata uniwersalna do warzyw i grzybów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    4-5 szkl.
  • ocet

    1 szkl.
  • sól

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • miód

    3-4 łyżki
  • ziele angielskie

    10 ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3-4 szt.
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1 łyżka
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotować wodę z octem i przyprawami, nakryć i odstawić do ostygnięcia.
Doprawić solą i cukrem do smaku, dodać miód i ponownie zagotować.
Nakryć i pozostawić do zupełnego wystudzenia.
Gotową marynatę przelać do butelki po wodzie mineralnej (można odcedzić przyprawy), zakręcić szczelnie i wstawić do lodówki.
Tak przygotowana marynata może leżeć i czekać na zużycie nawet 2-3 miesiące!

Najlepiej przygotować sobie marynatę z 2-3 porcji od razu, włożyć do lodówki i wykorzystać, przy okazji, do marynowania wszelkich warzyw i grzybów (papryka, ogórki, dynia, kabaczki, pieczarki, grzyby leśne, boczniaki).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta 08.03.2013 12:42
tak właśnie robie marynate
Kekerboom 01.08.2012 12:45
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat