Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata piwno-miodowa z rozmarynem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

piwo 1/2 litra
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
miód płynny 2-3 łyżki
cebula biała 1 duża
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 2 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki

Porada

Suszony rozmaryn z powodzeniem można zastąpić świeżym.

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata piwno-miodowa z rozmarynem

Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki.
Miód płynny połączyć z rozmarynem i dokładnie wymieszać - mieszaniną posmarować kawałek mięsa wcześniej umyty i osuszony papierowymi ręcznikami. Włożyć mięso do jakiegoś sporego pojemnika z pokrywką i posypać cebulą - po nakryciu wstawić do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie mięso skropić płynną przyprawą do zup, zalać świeżo otwartym gazowanym piwem, mięso w piwie odwrócić, ponownie nakryć i wstawić do lodówki na dobę - co kilka godzin odwracać.
Mięso przed wycięciem z marynaty dokładnie w niej opłukać i osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokroić w plastry i schować w szczelnym opakowaniu do lodówki na godzinę.
W tym czasie marynatę wylać do szerokiego rondla i odparować tak, by pozostało ok. pół szklanki - przecedzić przez geste sitko i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Do chłodnej marynaty dodać 2 łyżki oleju, dokladnie wymieszać.
Plastry mięsa zgrillować smarując zagęszczoną marynatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak