Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata piwna z melasą do udek i skrzydełek kurczaka

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

piwo 1/2 litra
melasa 2 łyżki
sos sojowy jasny 2-3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
olej roślinny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata piwna z melasą do udek i skrzydełek kurczaka

Czosnek wycisnąć wprost do naczynia, wsypać pieprz, wlać sos sojowy, olej i melasę - mieszać do połączenia składników.
Do mieszanki włożyć udka lub skrzydełka, obtoczyć dokładnie, nakryć i włożyć na 2-3 godz do lodówki. Co jakiś czas mięso odwracać.
Po wstepnym zamarynowaniu wszystko zalać piwem, wymieszać i ponownie wstawić do lodówki na 12-24 godz.
Przed grillowaniem mięso wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym.
W trakcie grillowania smarowac marynatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak