Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata orientalna do wołowiny - 5 smaków

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej sezamowy 1 łyżka
ocet ryżowy 3-4 łyżki
sos sojowy 2-3 łyżki
miód płynny 1-2 łyżki
imbir starty do smaku
sos chili do smaku
czosnek posiekany do smaku
dymki ze szczypiorkiem do smaku
skórka z limonki odrobina dla aromatu
sok z limonki 2-3 łyżki

Porada

Marynata łączy w sobie tradycyjne 5 smaków zapewniających równowagę i zdrowie - słony, słodki, kwaśny, gorzki i ostry.

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata orientalna do wołowiny - 5 smaków

Mięso wołowe (najlepiej polędwicę) umyć, osuszyć, pokroić w plasterki grubości 1 cm, a następnie w paski o tej samej grubości.
Wymieszać składniki marynaty, dodać całość do mięsa i dokładnie wymieszać.
Przełożyć mięso do szczelnego woreczka, zabezpieczyć klamerką lub gumką przed przypadkowym otwarciem i dobrze wymasować.
Włożyć do lodówki na dobę.
Usmażyć w woku lub na mocno rozgrzanej patelni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak