Marynata octowo-ketchupowa z suszonymi burakami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ocet 10 %

    1/2 szkl.
  • cukier

    1/3 szkl.
  • ketchup

    1/2 szkl.
  • włoszczyzna suszona

    1,5 łyżki drobna
  • cukier

    2-3 łyżki
  • sól

    1 łyżka
  • woda

    3 szk.
  • liście laurowe

    2 szt.
  • cebula

    2-3 średnie
  • kminek

    1/2 łyżeczki
  • buraki

    2 łyżki suszone
  • koperek

    1 łyżeczka
  • liść lubczyku

    1 łyżka
  • ziele angielskie całe

    5 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Marynata octowo-ketchupowa z suszonymi burakami foto
Pokroić drobno cebulę, zalać ją octem i wodą, dodać ketchup i przyprawy - zagotować całość, pogotować na małym ogniu kilka minut, a następnie dodać suszone buraczki. - nakryć garnek i na minimalnym płonieniu ogrzewać 10 minut.
Krok 2 - Marynata octowo-ketchupowa z suszonymi burakami foto
Kiedy marynata naciągnie i buraczki puszczą ładny kolor - przelać do słoika i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 3 - Marynata octowo-ketchupowa z suszonymi burakami foto
Stosować do marynowania śledzi, filetów rybnych smażonych w panierce lub całych tuszek drobnych ryb smażonych mące (leszcze, okonie, płocie).
Można też zamarynować wątróbki rybie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Isia 03.02.2013 23:59
ciekawe
rosik93 03.02.2013 19:28
Tak zamarynowane ryby muszą mieć bardzo ciekawy smak.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat