Marynata octowa do królika

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ocet 10 %

    3 łyżki
  • woda letnia

    3/4 szklanki
  • Goździki całe Prymat

    2
  • ziele angielskie

    1 szczypta
  • Liść laurowy suszony Prymat

    kilka
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    2
  • królik

  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka szt.
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do rondelku zagotowujemy wodę z przyprawami i cebulą dymką. Chwilę gotujemy. Do gotującej się wlewamy ocet i ponownie zagotowujemy. Marynatę studzimy. Tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso z królika i pozostawiamy na kilka godzin w celu skruszenia. Marynowane mięso będzie miało mleczną barwę, a po przekrojeniu lekko różowy kolor. Smak z nutą kasowości dzięki obecności octu. Nie powinno się zbyt długo marynować mięsa w tej marynacie, gdyż mięso może stać się "gumowate".

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ElizaT 07.09.2012 21:28
a to dla mnie coś nowego
Katarzyna/kate1980 15.07.2012 23:00
koniecznie muszę wypróbować
Jolanta_P-S 22.04.2012 18:39
Ostatnio robiłam i jadłam na warsztatach kulinarnych. Moja babcia właśnie tak marynowała królika
BernadettaP 20.04.2012 10:46
Dawno nie jadłam królika, a marynata super, tylko bym z goździków zrezygnowała, bo nie mogę się do nich przekonać :-P
pacpaw 19.04.2012 22:34
ja pasztet robię głównie z przodka i ewentualnie małych comberków (jak królik był mniejszy) Te większe idą na inne dania.
ben-ka 19.04.2012 09:00
nie mam królika a do pasztetu to by mi się comber przydał.
Izabela/bella81 18.04.2012 19:38
fajna... a królika chętnie bym zjadła :)
aginaa 18.04.2012 18:44
super
Grażyna13 18.04.2012 13:07
Ciekawa :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat