Marynata do wieprzowiny

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ocet winny

    3-4 łyżki
  • cebula

    1 sztuka mała
  • marchewka

    1 sztuka
  • seler

    0,5 sztuki
  • jałowiec

    3 ziarenka
  • goździki

    2 sztuki
  • kolendra

  • tymianek

    1 szczypta
  • bazylia

    1 szczypta
  • czosnek

    1 ząbek
  • wino czerwone wytrawne

    1,5 szklanki
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • pieprz czarny ziarnisty

    4 ziarenka
  • ziele angielskie całe

    1-2 ziarenka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę i selera kroimy w słupki, czosnek drobno siekamy. Czerwone, wytrawne wino łączymy z octem winnym, mieszamy, dodajemy warzywa( cebula, marchewka, seler). Ziarna jałowca, czarnego pieprzu, kolendry i ziela angielskiego rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do marynaty wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy goździki, liść laurowy, tymianek i bazylię.
Mięso zalewamy tak przygotowaną marynatą i odstawiamy na około 2- 3 godziny. Co jakiś czas mięso możemy przekręcić.
Marynatę przygotowaną w ten sposób stosuję bardzo często do marynowania wieprzowiny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 18.05.2013 14:25
bardzo fajna
Wafelek2601 11.05.2013 22:49
Mięso z takie marynaty musi być pyszne
Anonimowy 11.03.2013 22:46
ciekawy pomysł na marynatę-mięso później na pewno świetnie smakuje
Miki 26.06.2012 13:54
super
Agnik 04.03.2012 15:48
rewelacja
anja3107 15.10.2010 12:07
oj na pewno
iwa643 14.10.2010 07:11
na pewno smaczna
Iwusia 13.10.2010 22:29
Marynata ładnie się prezentuje i smakowo wydaje się być smaczne połączenie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat