Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata bulionowa z winem i oliwą

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kostka rosołowa wołowa
wino czerwone wytrawne 1 szkl.
gorąca woda 1/4 szkl.
miód gryczany 1/2 łyżki
szalotka 1 średnia
olej sezamowy 1/3 łyżeczki
olej z pestek dyni 1 łyżka

Porada

Jeśli zamarynowane mięso ma być zamrożone razem z marynatą, należy użyć połowę mniej płynu (wody i wina) - a po rozmrożeniu mięso dokładnie osączyć z zalewy i nie smarować nią podczas pieczenia/grillowania, aby nie wyszło za słone.

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata bulionowa z winem i oliwą

W gorącej wodzie rozpuścić kostkę rosołową, dodać szalotkę posiekaną drobniutko i pozostawić do przestygnięcia. Do wina dodać miód i mieszać, aż się rozpuści. Dolać do bulionu. Dodać olej sezamowy i dyniowy. Marynatę wymieszać i przelać do zamykanego pojemnika - włożyć do niej dowolne mięso, przykryć pokrywką i wstawić do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin, w zależności od gatunku mięsa i wielkości kawałków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak