Marynata bulionowa z winem i oliwą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kostka rosołowa

    wołowa
  • wino czerwone wytrawne

    1 szkl.
  • gorąca woda

    1/4 szkl.
  • miód gryczany

    1/2 łyżki
  • szalotka

    1 średnia
  • olej sezamowy

    1/3 łyżeczki
  • olej z pestek dyni

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W gorącej wodzie rozpuścić kostkę rosołową, dodać szalotkę posiekaną drobniutko i pozostawić do przestygnięcia. Do wina dodać miód i mieszać, aż się rozpuści. Dolać do bulionu. Dodać olej sezamowy i dyniowy. Marynatę wymieszać i przelać do zamykanego pojemnika - włożyć do niej dowolne mięso, przykryć pokrywką i wstawić do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin, w zależności od gatunku mięsa i wielkości kawałków.
Habibi
Jeśli zamarynowane mięso ma być zamrożone razem z marynatą, należy użyć połowę mniej płynu (wody i wina) - a po rozmrożeniu mięso dokładnie osączyć z zalewy i nie smarować nią podczas pieczenia/grillowania, aby nie wyszło za słone.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat