Przepis i sposób przygotowania na: Marokańskie bułeczki z dynią - naturalne, smaczne i zdrowe
Do miski wsypać mąkę, semolinę, drożdże i cukier. Dodać ciepłą wodę, aby pobudzić drożdże i zostawić na 1 minutę.
Do mieszanki dodać miąższ z dyni, wcześniej ugotowany w osolonej wodzie. Dodać 2 łyżki zmielonych pestek dyni i doprawić solą do smaku.
Ciasto dobrze wyrobić mikserem. W trakcie mieszania dodać 1/3 łyżeczki zmielonej kolendry i 30 ml oliwy z oliwek. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ręcznikiem i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie podzielić je na małe kulki, z których uformujemy bułeczki. Ich wielkość to już kwestia indywidualnych potrzeb. Ja z tej ilości ciasta zrobiłam 11 sztuk.
Każdą kulkę obtoczyć w otrębach pszennych i lekko spłaszczając, ułożyć na blasze do pieczenia. Po ułożeniu przykryć ponownie ręcznikiem i pozwolić im odpocząć przez kolejne 30 minut.
Po tym czasie wstawić do pieca nagrzanego do 225 stopni C i piec przez 20-25 minut. Po wyjęciu pachnące, zdrowe i smaczne bułeczki są już gotowe. Smacznego!