Marokańskie bułeczki z dynią - naturalne, smaczne i zdrowe

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Jednym z podstawowych produktów w kuchni marokańskiej jest chleb, który podaje się do większości potraw. Bez względu na porę dnia. W związku z tym, istnieje niezliczona ilość przepisów i pomysłów na jego przygotowanie. Ja chcę zaproponować moją autorską wersję bułeczek z dodatkiem miąższu z dyni.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mąka pszenna pełnoziarnista

    200 gramów
  • semolina

    200 gramów
  • miąższ z dyni

    100 gramów
  • pestki dyni

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżka
  • drożdże suche

    1 łyżka
  • oliwa

    30 mililitrów
  • Kolendra cała Prymat

    4 sztuki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • otręby pszenne

    1 filiżanka
  • woda ciepła

    100 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypać mąkę, semolinę, drożdże i cukier. Dodać ciepłą wodę, aby pobudzić drożdże i zostawić na 1 minutę.

Do mieszanki dodać miąższ z dyni, wcześniej ugotowany w osolonej wodzie. Dodać 2 łyżki zmielonych pestek dyni i doprawić solą do smaku.

Ciasto dobrze wyrobić mikserem. W trakcie mieszania dodać 1/3 łyżeczki zmielonej kolendry i 30 ml oliwy z oliwek. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ręcznikiem i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie podzielić je na małe kulki, z których uformujemy bułeczki. Ich wielkość to już kwestia indywidualnych potrzeb. Ja z tej ilości ciasta zrobiłam 11 sztuk.

Każdą kulkę obtoczyć w otrębach pszennych i lekko spłaszczając, ułożyć na blasze do pieczenia. Po ułożeniu przykryć ponownie ręcznikiem i pozwolić im odpocząć przez kolejne 30 minut.

Po tym czasie wstawić do pieca nagrzanego do 225 stopni C i piec przez 20-25 minut. Po wyjęciu pachnące, zdrowe i smaczne bułeczki są już gotowe. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat