Marokańska uczta

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jagnięcina

    1 kg
  • szalotki

    4 sztuki
  • krojone pomidory

    2 puszki
  • bulion

    1 szklanka
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    3 łyżeczki
  • mielona kolendra

    2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    3 łyżeczki
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1kg jagnięciny
4 szalotki
2 puszki krojonych pomidorów
szklanka bulionu
100g suszonych daktyli
100g suszonych fig
2 łyżeczki startego imbiru
3 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki mielonej kolendry
3 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki soli
oliwa

Przepis na duszone mięso:
1. W garnku rozgrzej oliwę i dodaj posiekane szalotki. Podsmażaj na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodaj wszystkie przyprawy (prócz soli) i podsmażaj jeszcze minutę. Zwiększ ogień i dodaj pokrojone w kostkę mięso. Wszytko dokładnie wymieszaj i podsmażaj aż mięso się zrumieni.
2. Do mięsa dodaj posiekane figi i daktyle, pomidory z puszki i bulion. Dopraw solą i duś na małym ogniu przez 30 minut.
3. Po 30 minutach dodaj 300ml wrzącej wody, wymieszaj i duś kolejne 30 minut.
4. Podawaj z bulgurem i kuskusem.

Przepis na bulgur
szklanka bulguru
20g orzechów pistacjowych
20g migdałów w płatkach
2 łyżeczki ziaren sezamu
oliwa, sól

Szklankę bulguru wsyp do dwóch szklanek wrzącej wody. Dodaj 3 łyżki oliwy i łyżkę soli. Gotuj całość przez 5 minut, następnie odstaw na 20 minut. W międzyczasie na patelni upraż orzechy, migdały i sezam. Gdy ostygną zmiel je w blenderze. Do bulguru dodaj zmielone dodatki i całość dokładnie wymieszaj.

Przepis na kuskus
szklanka kuskusu
dwie szklanki bulionu
oliwa
po 1/4 łyżeczki przypraw: kurkuma, kumin, papryka, mielona kolendra, mielony imbir, mielony koper włoski, sól

Szklankę kuskusu zalej dwiema szklankami wrzącego bulionu. Dodaj 3 łyżki oliwy i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grażyna13 29.06.2014 22:41
co za pyszności :)
Róża1 04.04.2014 09:30
naprawdę wspaniała !! już mi ślinka cieknie :-)
aniagdz 13.02.2014 17:57
ojej! cudowne danie i te kolory
Christopher 13.02.2014 15:56
Dobre mięsko w marokańskim stylu.
Patriszja 13.02.2014 12:04
Myślę że dla mnie również idealna. Mniam :P
Milka100 13.02.2014 11:38
świetny przepis
Triss 13.02.2014 11:33
ciekawe smaki. :)
Cranberry 13.02.2014 11:25
zapewne pyszne!
jasiek 13.02.2014 11:15
idealna dla mnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat