Przepis i sposób przygotowania na: Marmurkowe babeczki z konfiturą z róży
W drugiej misce łączymy (również łyżką) mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cukrem i budyniem waniliowym.
Następnie miskę z suchymi składnikami przesypujemy powoli do mokrych, wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednaj dosypujemy czubatą łyżkę kakao (!nie słodzonego, używamy ciemnego kakao do wypieków), dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej kakaowej masy.
Foremki na babeczki dobrze natłuszczamy i obsypujemy mąką.
Do foremek wykładamy naprzemiennie łyżkę masy ciemnej, łyżkę jasnej zapełniając dno foremki. Następnie kładziemy 1-11/2 łyżeczki konfitury z płatków róży. Po czym znów nakładamy naprzemiennie masę ciemną i jasną. Każdą foremkę napełniamy w ten sam sposób ciastem i nadzieniem do około 3/4 wysokości.
Marmurkowe babeczki z różą wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Babeczki pieczemy około 30 minut. W zależności od piekarnika i użytych foremek warto sprawdzić stan upieczenia patyczkiem. Jeśli użyjemy mniejszych foremek (większa ilość babeczek) czas pieczenia może być krótszy.
Po wyjęciu z piekarnika babeczki studzimy, a następnie wyciągamy z foremek.
Podajemy same, oprószone delikatnie cukrem pudrem lub polane delikatnie cytrynową polewą.