Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmurkowa babka z lukrem

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukru 200 g
cukru waniliowego 1 op
mąki pszennej typ 500 250 g
wody 125 ml
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
ciemnego kakao 2 łyżki
mąki pszennej typ 500 2 łyżki
czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki
soku z cytryny 2 łyżki
odrobina żółtego
barwnika spożywczego
wanilia 10 g
olej 125 ml
jajko 3

Przepis i sposób przygotowania na: Marmurkowa babka z lukrem

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Tortownicę z kominkiem o średnicy 22 cm wysmarować margaryną i wysypać mąką. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek wlać wodę i olej i dalej miksować. W trakcie ubijania dodawać porcjami mąkę i dokładnie połączyć.
Krok 1 - Marmurkowa babka z lukrem foto
2
Gotowe ciasto podzielić na w miarę równe dwie części. Do jednej dodać kakao a do drugiej mąkę i wymieszać obie masy. Masy nakładać łyżką na przemian dookoła kominka. W ten sposób powstaną fajne wzorki.
Krok 2 - Marmurkowa babka z lukrem foto
3
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Babkę po upieczeniu wyjąć z formy i położyć na talerzu do góry dnem.
Krok 3 - Marmurkowa babka z lukrem foto
4
W czasie gdy babka stygnie dokładnie wymieszać składniki lukru i dekoracyjnie polać nim babkę.
Krok 4 - Marmurkowa babka z lukrem foto
5
Smacznego.
Krok 5 - Marmurkowa babka z lukrem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 12.02.2014 13:00
pysznie wygląda;)
Katarzyna59 17.06.2013 08:26
fajny przepis
kriko 15.06.2013 14:14
babka pycha
Krzysztof15 15.06.2013 14:10
pyszna babeczka
malaczarna23 15.06.2013 12:18
uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak