Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmoladowe oponki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 800 ml
drożdże 9 dag
sól 1 szczypta
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 7 sztuk
cukier 3 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mąka 1,5 szklanki
spirytus 1 kieliszek
marmolada
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Marmoladowe oponki

Mleko podgrzać, dodać do niego drożdże i cukier. Poczekać aż wyrośnie. Do dużej miski dać mąkę, sól i cukier wanilinowy. Dodać rozczyn z drożdży. Wbić żółtka. Wszystko dokładnie wyrobić. Margarynę roztopić, ostudzić, wlać do rozczynu. Dodać spirytus. Wyrobić ciasto i przykryć ściereczką. Po ok. 20 minutach wyłożyć 1/3 wyrośniętego ciasta i rozwałkować, pociąć na paski. Na każdym pasku dać po trochu marmolady. Zwinąć w rulon i złączyć ze sobą końce aby powstała oponka. Smażyć na rozgrzanym oleju. Usmażone oponki posypać pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 01.04.2012 09:22
takich oponek jeszcze nie jadłem :D
IZABELA29 09.03.2012 07:58
fajne
barbara11561 08.03.2012 11:34
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak