Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

marmolada z szarej renety...

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szara reneta 2 kg
sok z cytryny 2 łyżki
cukier 1/2 kg
żelfix 1 opakowanie
woda 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: marmolada z szarej renety...

jabłka umyć i obrać ze skórki i pokrojone na kostkę wrzucać do garnka z wodą z sokiem cytryny

mieszając doprowadzić do zagotowania wsypać cukier i na średnim ogniu gotować z 10 minut mieszając

na koniec wsypać żelfix 2:1 i mieszając gotować ze 2-3 minuty

od razu napełniać wyparzone słoiczki do pełna, mocno zakręcić i postawione na zakrętkach zostawić do ostudzenia

przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, po otwarciu w lodówce

lubimy w marmoladzie kawałeczki owoców i nie za gęstą - więc ta ilość żelfixu 2:1 jest wystarczająca.......SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łucja 07.11.2013 22:30
pycha :) na zimę zapas spory!
Beatris 07.11.2013 12:48
Takie marmoladki bardzo lubię...
Kasia35 07.11.2013 10:21
smakowita marmolada
gotujebochce 07.11.2013 10:15
też wczoraj robiłem
Mniam 07.11.2013 09:57
Lubię ten gatunek jabłek i z nich wychodzą najlepsze dżemy.
fotoviderek 07.11.2013 08:29
Marmolada z moich ulubionych jabłek :)
iwi 07.11.2013 08:12
Smakowita ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak