Marmolada z jabłek i cukinii

Marmolada z jabłek i cukinii

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    2,5 kg po obraniu
  • cukinia

    1 kg po obraniu
  • cukier

    1 kg
  • cukier waniliowy

    2 sztuki
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

  • woda

    1/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Marmolada z jabłek i cukinii foto
Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne,
Krok 2 - Marmolada z jabłek i cukinii foto
Cukinie obieramy ze skórki i jeśli posiada widoczne nasiona usuwamy je.
Krok 3 - Marmolada z jabłek i cukinii foto
Tak przygotowane jabłka oraz cukinie ścieramy na tarce o małych oczkach.
Krok 4 - Marmolada z jabłek i cukinii foto
Całość przekładamy do garnka w którym będziemy smażyć. Dodajemy cukier. Sok z cytryny mieszamy z wodą i dodajemy do mieszaniny jabłkowo-cukiniowej.
Krok 5 - Marmolada z jabłek i cukinii foto
Całość smażymy około 40 minut. Po tym czasie dodajemy cukier waniliowy oraz cynamon. Dalej smażmy do uzyskania odpowiedniej konsystencji (około 1 godzina).
Gotową marmoladę przekładamy do słoiczków. Szczelnie zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

21.12.2015 23:19
Znakomite.

sliwka

20.12.2015 15:39
Ciekawy przepis;)))

agaK.

20.12.2015 12:17
Pyszności, lubię marmolady i dżemy.

Madzai

20.12.2015 11:57
Super pomysł

kloruś

20.12.2015 11:38
chętnie bym skosztowała!

olkaaa

20.12.2015 09:11
lubię taką

Damiano

20.12.2015 08:02
pyszna marmolada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat