Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MARMOLADA AGRESTOWO ŻURAWINOWA

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

agrest 1 kg.
sok z cytryny z 1 szt.
sok żurawinowy 3/4 szkl.
cukier 0.5 kg.

Przepis i sposób przygotowania na: MARMOLADA AGRESTOWO ŻURAWINOWA

Kroki postępowania

1
1. Agrest oczyścić z łodyżek i dokładnie umyć ( ja ułatwiłam sobie to, obcinając łodyżki po obu stronach nożyczkami, jest o wiele szybciej).
Krok 1 - MARMOLADA AGRESTOWO ŻURAWINOWA foto
2
2. Umieścić w garze i gotować na średnim ogniu. Kiedy owoce puszczą soki dodać cukier. Wymieszać i dalej gotować, aż owoce agrestu rozpadną się, a cukier roztopi.
Krok 2 - MARMOLADA AGRESTOWO ŻURAWINOWA foto
3
3. Następnie owoce zmiksować blenderem ( po to, aby konfitura była bardziej przejrzysta) i dodać sok z żurawiny i cytryny. Dalej gotować jeszcze ok. 10 min.
Krok 3 - MARMOLADA AGRESTOWO ŻURAWINOWA foto
4
4. Usunąć szumowiny w postaci pianki i przelać do wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręcić.
Krok 4 - MARMOLADA AGRESTOWO ŻURAWINOWA foto
5
5. Słoiczki umieścić w garze ze ściereczką na dnie. Zalać wodą o podobnej temperaturze do słoika tj. jeżeli słoik jest gorący zalać gorącą wodą. Wodę wlać aż po nakrętki ( może być trochę mniej, ale nie więcej ).Gotować ok. 10 min.
Krok 5 - MARMOLADA AGRESTOWO ŻURAWINOWA foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 04.09.2015 21:01
musi mieć fajny smak, nie jadłam jeszcze takiej
Renata9 04.09.2015 16:45
Super marmolada, jeden słoiczek chętnie bym przygarnęła :-)
Helena63 04.09.2015 14:46
tez bym sprawdziła jak smakuje
Mniam 04.09.2015 14:05
Ciekawe połączenie smaków. Z chęcią bym spróbowała takiej marmolady.
olkaaa 04.09.2015 12:49
Fajny pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak