marmmolada z papierówek z nutą waniliową

marmmolada z papierówek z nutą waniliową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier waniliowy

  • cukier brązowy

  • jabłka

    papierówki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania marmmolada z papierówek z nutą waniliową

Kroki postępowania

Krok 1 - marmmolada z papierówek z nutą waniliową foto
dowolną ilość jabłek obrać i pozbawić gniazd nasiennych
Krok 2 - marmmolada z papierówek z nutą waniliową foto
obrane papierówki wrzucić do szerokiego garnka, prażyć na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając około 45 minut, następnie dodać 1 lub 2 cukry waniliowe i cukier brązowy (zależy od ilości przygotowanej marmolady) w takiej ilości aby masa była dość kwaskowa, smażyć jeszcze 10 minut
Krok 3 - marmmolada z papierówek z nutą waniliową foto
gorącą wkładać do słoików, odwrócić je do góry dnem na 5 minut. Po ostygnięciu słoiki jeszcze gotować 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

adelajda 05.06.2013 18:18
jeszcze nie robiłam z papierówek
owca441 29.11.2012 19:56
rewelacyjna
Goya 22.08.2012 12:33
super
Barbara/zuza22_85 21.08.2012 17:27
pycha
kuklik 17.08.2012 15:12
lubię taką z różnymi dodatkami
parysek10 15.08.2012 15:39
uwielbiam papierówki
Agnieszka91 15.08.2012 13:50
ja też taką robię
sylwia / sytofala 15.08.2012 11:49
oj a y nas już po papierówkach:)
halina17 15.08.2012 10:37
Czy ta marmolada utrzyma się przez zimę? Słyszałam . że z papierówek nie robi się przetworów na zimę.
Kasia35 15.08.2012 10:34
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat