Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Markos- ciasto kokosowo-makowe z powidłami śliwkowymi

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
cukier 1/2 szkl
mąka 1 szkl
olej 6 łyżek
ocet 1/2 łyżki
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
kakao 2 łyżki

Ciasto kokosowo-makowe

białko 4 szt
cukier 1/3 szkl
mak 1/3 szkl
kokos 1/3 szkl

Masa budyniowa

mleko 1 szkl
budyń waniliowy 1 op
cukier waniliowy 1 op
cukier puder 3 łyżki
masło 1/2 kostki

Dodatkowo

powidła śliwkowe 1/2 słoika
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Markos- ciasto kokosowo-makowe z powidłami śliwkowymi

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodawać olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.

Ciasto makowo-kokosowe: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać cukier. Następnie dodać mak oraz kokos. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec 25 minut w temperaturze 170 stopni.

Masa budyniowa: Z mleka odlać 100 ml. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać proszek budyniowy. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać, gotować 2 minuty. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając stopniowo dodawać zimny budyń.

Jedną część biszkoptu posmarować powidłami śliwkowymi. Przykryć ciastem makowo- kokosowym. Na ciasto wyłożyć masę budyniową wyrównać i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i oprószać wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 12.12.2014 14:04
ale pięknie wygląda
Hrabina w kuchni 12.12.2014 10:08
Smaczne ciacho.
ben-ka 12.12.2014 09:38
Smaczne ciasto upiekłaś.
barbara11561 11.12.2014 23:03
wygląda rewelacyjnie-zabieram do siebie przepis na pewno go wkrótce wykorzystam:)zostawiam w zamian punkcik:)
Konczi 11.12.2014 21:04
jestem pewna, że by mi smakowało
agnieszka214 11.12.2014 17:35
super ciasteczko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak