Markos- ciasto kokosowo-makowe z powidłami śliwkowymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    4 szt
  • cukier

    1/2 szkl
  • mąka

    1 szkl
  • olej

    6 łyżek
  • ocet

    1/2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2,5 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżki

Ciasto kokosowo-makowe

  • białko

    4 szt
  • cukier

    1/3 szkl
  • mak

    1/3 szkl
  • kokos

    1/3 szkl

Masa budyniowa

  • mleko

    1 szkl
  • budyń waniliowy

    1 op
  • cukier waniliowy

    1 op
  • cukier puder

    3 łyżki
  • masło

    1/2 kostki

Dodatkowo

  • powidła śliwkowe

    1/2 słoika
  • wiórki kokosowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodawać olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.

Ciasto makowo-kokosowe: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać cukier. Następnie dodać mak oraz kokos. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec 25 minut w temperaturze 170 stopni.

Masa budyniowa: Z mleka odlać 100 ml. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać proszek budyniowy. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać, gotować 2 minuty. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając stopniowo dodawać zimny budyń.

Jedną część biszkoptu posmarować powidłami śliwkowymi. Przykryć ciastem makowo- kokosowym. Na ciasto wyłożyć masę budyniową wyrównać i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i oprószać wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dodi 12.12.2014 14:04
ale pięknie wygląda
Hrabina w kuchni 12.12.2014 10:08
Smaczne ciacho.
ben-ka 12.12.2014 09:38
Smaczne ciasto upiekłaś.
barbara11561 11.12.2014 23:03
wygląda rewelacyjnie-zabieram do siebie przepis na pewno go wkrótce wykorzystam:)zostawiam w zamian punkcik:)
Konczi 11.12.2014 21:04
jestem pewna, że by mi smakowało
agnieszka214 11.12.2014 17:35
super ciasteczko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat