Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Markizy piernikowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 2 szkl
masło 100 g
jajko 1 szt
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1 op
miód płynny 1,5 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1,5 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

masa

mleko 1 szkl
kasza manna 6 łyżek
cukier waniliowy 1 op
cukier puder 4 łyżki
masło 100 g

Dodatkowo

cukier puder 1/2 szkl
woda 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Markizy piernikowe

1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukry, jajko, miód, przyprawę korzenną oraz sodę. Zagniatam ciasto.
2. Przygotowanie ciasto rozwałkowuję na grubość 3mm. Foremkami o dowolnym kształcie wykrawam w cieście ciasteczka. Ciastka układam na blaszce i piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Masa: Mleko zagotowuję razem z cukrem waniliowym. Stopniowo wsypuję kaszę mannę. Cały czas mieszając kaszkę gotuję 3 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję kaszę mannę. Ucieram.
4. Połowę ciasteczek smaruję masą i sklejam z ciasteczkami bez masy.
5. Cukier puder ucieram razem z wodą na jednolitą masę. Przygotowane markizy zanurzam z jednej strony w lukrze. Odstawiam do stwardnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 27.12.2017 16:09
Fajne ciasteczka
bietka 26.12.2017 14:43
Smaczne ciasteczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak