Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Margherita z kurczakiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500g
sól 1/2łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
drożdże 7g
oliwa 4łyżek
oregano 1łyżeczka
pasta pomidorowa 4łyżki
cebula 1
bazylia
pierś z kurczaka 1szt
gyros
woda 125ml (ciepła)
ser masdamer 20dag (masdamer)

Przepis i sposób przygotowania na: Margherita z kurczakiem

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczamy w 125ml ciepłej wody z cukrem.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, rozpuszczone drożdże i 2łyżki oliwy, wyrabiamy całość na gładkie nie zbyt twarde ciasto, dolewając w razie potrzeby nie co letniej wody. Wyrobione przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30min, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wykładamy ciasto na stolnice podsypaną mąką, jeszcze raz wyrabiamy, formujemy z ciasta jedną kule i rozwałkowujemy. Kładziemy ciasto na blachę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na kolejne 30min. do wyrośnięcia.
Krok 1 - Margherita z kurczakiem foto
2
Wyrośnięty placek smarujemy pastą pomidorową, zostawiając suche brzegi, posypujemy oregano, ewentualnie doprawiamy solą, skrapiamy resztą oliwy. Na pizze możemy dodawać składniki jakie lubimy.
Krok 2 - Margherita z kurczakiem foto
3
Ja dodałam cebulkę i kurczaka doprawionego bazylią i przyprawą do gyrosa. Tak przygotowaną pizze wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220stopni na około 10min wyciągamy posypujemy serem i wstawiamy na 3minuty. Smacznego
Krok 3 - Margherita z kurczakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak