Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchwiowo-migdałowa zupa-krem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 2 sztuki
czosek 2 ząbki
marchew 6 sztuk
łodyga selera naciowego 2 sztuki
kosta rosołowa 1 kostka
posiekana świeża kolendra 2 łyżki
posiekana natka pietrusz 2 łyżki
mielone migdały 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Marchwiowo-migdałowa zupa-krem

Składniki:

2 cebule, obrane i posiekane
2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
6 marchwi, pozbawionych końcówek, obranych i pokrojonych w plasterki
2 łodygi selera naciowego, pozbawione końcówek i posiekane
1 łyżka bulionu warzywnego (lub 1 kostka)
2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry; łodyżki odłożyć
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki; łodyżki odłożyć
10 dag mielonych migdałów


Przygotowanie:

Umieścić cebulę, czosnek, marchew i seler w dużym garnku. Dodać 1,25 litra wrzącej wody i kostkę bulionową. Doprowadzić do wrzenia, a następnie wrzucić odłożone łodygi ziół. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie (sprawdzić nożem). Zdjąć z ognia i nieco ostudzić. Następnie odcedzić, zostawiając wywar do dalszego użycia. Wyjąć łodygi ziół, po czym zmiksować warzywa na gładką masę. Włożyć zmiksowane warzywa z powrotem do garnka, dodać mielone migdały i tyle wywaru, żeby otrzymać pożądaną konsystencję zupy. Podgrzać ponownie, wlać zupę do podgrzanych miseczek i podawać udekorowaną posiekaną kolendrą i natką pietruszki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 18.06.2013 12:57
szkoda tylko, że autor przepisu nie jest autorem zdjęcia
iziona 17.06.2013 21:59
Ale marchew piękna na zdjęciu
SmacznaPyza 17.06.2013 18:28
a gdzie zupa bo widzę surową marchew tylko ?
17.06.2013 18:19
zdjęcie: http://www.grupakl.pl/web.n4?go=30
IwonaDD 17.06.2013 17:52
właśnie miałam to samo napisać co Izabela, obawiam się,że zgodnie z regulaminem zdjęcie nie powinno zawierać tylko samych składników,ale też efekt końcowy
IZABELA29 17.06.2013 17:21
jako główne powinno być zdjęcie zupy a nie samej marchwi
malaczarna23 17.06.2013 17:12
pyszna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak