Przepis i sposób przygotowania na: Marchwiowo-migdałowa zupa-krem
2 cebule, obrane i posiekane
2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
6 marchwi, pozbawionych końcówek, obranych i pokrojonych w plasterki
2 łodygi selera naciowego, pozbawione końcówek i posiekane
1 łyżka bulionu warzywnego (lub 1 kostka)
2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry; łodyżki odłożyć
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki; łodyżki odłożyć
10 dag mielonych migdałów
Przygotowanie:
Umieścić cebulę, czosnek, marchew i seler w dużym garnku. Dodać 1,25 litra wrzącej wody i kostkę bulionową. Doprowadzić do wrzenia, a następnie wrzucić odłożone łodygi ziół. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie (sprawdzić nożem). Zdjąć z ognia i nieco ostudzić. Następnie odcedzić, zostawiając wywar do dalszego użycia. Wyjąć łodygi ziół, po czym zmiksować warzywa na gładką masę. Włożyć zmiksowane warzywa z powrotem do garnka, dodać mielone migdały i tyle wywaru, żeby otrzymać pożądaną konsystencję zupy. Podgrzać ponownie, wlać zupę do podgrzanych miseczek i podawać udekorowaną posiekaną kolendrą i natką pietruszki.