Marchwiowo-migdałowa zupa-krem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    2 sztuki
  • czosek

    2 ząbki
  • marchew

    6 sztuk
  • łodyga selera naciowego

    2 sztuki
  • kosta rosołowa

    1 kostka
  • posiekana świeża kolendra

    2 łyżki
  • posiekana natka pietrusz

    2 łyżki
  • mielone migdały

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki:

2 cebule, obrane i posiekane
2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
6 marchwi, pozbawionych końcówek, obranych i pokrojonych w plasterki
2 łodygi selera naciowego, pozbawione końcówek i posiekane
1 łyżka bulionu warzywnego (lub 1 kostka)
2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry; łodyżki odłożyć
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki; łodyżki odłożyć
10 dag mielonych migdałów


Przygotowanie:

Umieścić cebulę, czosnek, marchew i seler w dużym garnku. Dodać 1,25 litra wrzącej wody i kostkę bulionową. Doprowadzić do wrzenia, a następnie wrzucić odłożone łodygi ziół. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie (sprawdzić nożem). Zdjąć z ognia i nieco ostudzić. Następnie odcedzić, zostawiając wywar do dalszego użycia. Wyjąć łodygi ziół, po czym zmiksować warzywa na gładką masę. Włożyć zmiksowane warzywa z powrotem do garnka, dodać mielone migdały i tyle wywaru, żeby otrzymać pożądaną konsystencję zupy. Podgrzać ponownie, wlać zupę do podgrzanych miseczek i podawać udekorowaną posiekaną kolendrą i natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia1988 18.06.2013 12:57
szkoda tylko, że autor przepisu nie jest autorem zdjęcia
iziona 17.06.2013 21:59
Ale marchew piękna na zdjęciu
SmacznaPyza 17.06.2013 18:28
a gdzie zupa bo widzę surową marchew tylko ?
Anonimowy 17.06.2013 18:19
zdjęcie: http://www.grupakl.pl/web.n4?go=30
IwonaDD 17.06.2013 17:52
właśnie miałam to samo napisać co Izabela, obawiam się,że zgodnie z regulaminem zdjęcie nie powinno zawierać tylko samych składników,ale też efekt końcowy
IZABELA29 17.06.2013 17:21
jako główne powinno być zdjęcie zupy a nie samej marchwi
malaczarna23 17.06.2013 17:12
pyszna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat