Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

marchwiowi peperkuch-kaszubskie ciasto piernikowo-marchewkowe...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
aromat migdałowy 2 krople
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1/2 opakowania
kakao 2 łyżki
mąka tortowa 2 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
olej rzepakowy 3/4 szklanki
marchew 1 kubek
dżem 250 ml
budyń śmietankowy 1 opakowanie
masło 100 gram
kolorowa posypka - ile potrzeba

Porada

marchwiowi peperkuch to kaszubskie ciasto pieczone z przyprawami do piernika i startą marchewką w okolicach Świąt Bożego Narodzenia, takie ciasto pamiętam z dzieciństwa jak moja babcia kaszubka z Węsior k/Kartuz,pomorskie,pachnie i smakuje wybornie..

Przepis i sposób przygotowania na: marchwiowi peperkuch-kaszubskie ciasto piernikowo-marchewkowe...

Kroki postępowania

1
marchew ok 3/4 kg, obrana, użyłam wyciskarki do soku, resztki z marchewki są doskonałe do ciasta i innych potraw, do ciasta odłożyłam 1 kubek o pojemności 250 ml, jak nie ma wyciskarki to marchew zetrzeć na tarce drobne oczka
Krok 1 - marchwiowi peperkuch-kaszubskie ciasto piernikowo-marchewkowe... foto
2
jajka, cukier, aromat migadałowy mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na dużych obrotach
Krok 2 - marchwiowi peperkuch-kaszubskie ciasto piernikowo-marchewkowe... foto
3
do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, kakao, wlać olej i mikserem połączyć składniki
Krok 3 - marchwiowi peperkuch-kaszubskie ciasto piernikowo-marchewkowe... foto
4
wsypać marchewkę i mikserem połączyć składniki na ciasto o konsystencji nie za mocno gęstej
Krok 4 - marchwiowi peperkuch-kaszubskie ciasto piernikowo-marchewkowe... foto
5
forma silikonowa 25x24 cm, ciasto przełożyć do formy, piekarnik elektryczny na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40-45 minut, do suchego patyczka
Krok 5 - marchwiowi peperkuch-kaszubskie ciasto piernikowo-marchewkowe... foto
6
zimne ciasto przekroić na dwa placki
Krok 6 - marchwiowi peperkuch-kaszubskie ciasto piernikowo-marchewkowe... foto
7
jeden placek posmarować grubo dżemem, użyłam swój domowy z ciemnych winogron
Krok 7 - marchwiowi peperkuch-kaszubskie ciasto piernikowo-marchewkowe... foto
8
z 400 ml mleka zostawić trochę do wymieszania budyniu, wsypać do mleka 2 łyżki cukru, wlać budyń i mieszać do zagęstnienia budyniu, zimny budyń utrzeć z masłem miękim na gładki krem
Krok 8 - marchwiowi peperkuch-kaszubskie ciasto piernikowo-marchewkowe... foto
9
trochę kremu budyniowego nałożyć na dżem, nakryć drigim plackiem, resztę kremu dać na wierzch ciasta, posypać kolorową posypką, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest przepyszne, najlepiej smakuje na drugi dzień, aromaty piernikowe z wilgotnością marchewki komponują się wyśmienicie...........SMACZNEGO!!!
Krok 9 - marchwiowi peperkuch-kaszubskie ciasto piernikowo-marchewkowe... foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdalenaIC 06.12.2016 16:05
Wygląda pysznie :)
Ewa Wojtaszko 03.12.2016 22:29
pierwszy raz słyszę,wygląda na apetyczne
bietka 03.12.2016 21:22
Na pewno smaczne:)
Wafelek2601 03.12.2016 20:46
Super wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak