Marchwiowe z lukrem królewskim

Marchwiowe z lukrem królewskim

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 szt
  • cukier

    1 szkl
  • esencja waniliowa

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    0,5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • olej z pestek winogron

    1 szkl
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika

    1,5 łyżeczki
  • marchewka starta

    1,5 szkl
  • mąka pszenna

    1 3/4 szkl
  • lukier

  • cukier puder

    1 szkl
  • białko

    1 szt
  • barwnik zielony

  • barwnik pomarańczowy

  • marcepan na marchewki

  • orzechy włoskie

    1 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Marchwiowe z lukrem królewskim foto
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę do momentu aż cukier się rozpuści.Dodać olej,esencję waniliową i wymieszać.Mąkę przesiać,wymieszać z proszkiem do pieczenia,sodą oczyszczoną,przyprawą do piernika,cynamonem i solą.Dodać do masy i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.Na koniec dodać startą marchewkę i pokrojone orzechy i wymieszać.Wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy.
Krok 2 - Marchwiowe z lukrem królewskim foto
Lukier królewski;przesiać cukier puder,dodać białko i zmiksować na jednolitą i gładką masę.Jeżeli lukier będzie za rzadki dodać cukru pudru. Małe porcje marcepanu zabarwić barwnikiem i uformować marchewki .
Krok 3 - Marchwiowe z lukrem królewskim foto
Zimne ciasto polać lukrem królewskim i ozdobić marcepanowymi marchewkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Katarzyna59

22.12.2013 09:25
pyszne ciasto

IZABELA29

28.10.2013 06:38
warto choc raz takie ciasto zrobić

ben-ka

27.10.2013 18:31
Pewnie bym się skusiła na mały kawałeczek.......

IZABELA29

26.10.2013 15:30
bardzo takie lubię

caralajna

09.10.2013 07:51
boskie ciasto

MAR3STA

09.11.2012 12:17
piękne! na pewno wypróbuję

Bernadeta1

31.10.2012 13:30
muszę wypróbować,wygląda superowo

matii6

28.10.2012 22:26
ciasto wygląda rewelacyjnie,,,

wyattearp

24.10.2012 13:59
NO MOŻE BYĆ DOBRE!!

AGNIESZKA144

22.10.2012 17:39
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat