Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Spód
-
herbatniki
200 g -
masło
100 g
Masa marchewkowa
-
serek homogenizowany
800 g -
serek mascarpone
250 g -
cukier puder
1 szk -
Żelatyna wieprzowa Prymat
3 łyżki -
marchewka
3 szt -
cynamon
1 łyżeczka
Wierzch
-
galaretka pomarańczowa
1 szt
Przepis i sposób przygotowania Marchewkowy sernik na zimno
Żelatynę zalać 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać i lekko ostudzić. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodatkowo rozdrobnić blenderem. Serek homogenizowany wymieszać z serkiem mascarpone, dodać cukier puder i całość zmiksować. Dodać marchewkę oraz cynamon i ponownie zmiksować. Na koniec delikatnie wlać żelatynę i dokładnie wymieszać. Ciasto schłodzić.
Galaretkę pomarańczową rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Lekko tężejąca galaretkę wylać na masę marchewkową. Ponownie schłodzić.
Komentarze (1)