Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowy sernik na zimno

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

herbatniki 200 g
masło 100 g

Masa marchewkowa

serek homogenizowany 800 g
serek mascarpone 250 g
cukier puder 1 szk
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
marchewka 3 szt
cynamon 1 łyżeczka

Wierzch

galaretka pomarańczowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowy sernik na zimno

Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki czekoladowe rozdrobnić w rozdrabniaczu. Masło roztopić i przelać do herbatników, wymieszać i wyłożyć dno tortownicy.
Żelatynę zalać 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać i lekko ostudzić. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodatkowo rozdrobnić blenderem. Serek homogenizowany wymieszać z serkiem mascarpone, dodać cukier puder i całość zmiksować. Dodać marchewkę oraz cynamon i ponownie zmiksować. Na koniec delikatnie wlać żelatynę i dokładnie wymieszać. Ciasto schłodzić.
Galaretkę pomarańczową rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Lekko tężejąca galaretkę wylać na masę marchewkową. Ponownie schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 27.06.2017 10:19
fajny sernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak