Marchewkowy sernik na zimno

Marchewkowy sernik na zimno

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • herbatniki

    200 g
  • masło

    100 g

Masa marchewkowa

  • serek homogenizowany

    800 g
  • serek mascarpone

    250 g
  • cukier puder

    1 szk
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżki
  • marchewka

    3 szt
  • cynamon

    1 łyżeczka

Wierzch

  • galaretka pomarańczowa

    1 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Marchewkowy sernik na zimno

Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki czekoladowe rozdrobnić w rozdrabniaczu. Masło roztopić i przelać do herbatników, wymieszać i wyłożyć dno tortownicy.
Żelatynę zalać 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać i lekko ostudzić. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodatkowo rozdrobnić blenderem. Serek homogenizowany wymieszać z serkiem mascarpone, dodać cukier puder i całość zmiksować. Dodać marchewkę oraz cynamon i ponownie zmiksować. Na koniec delikatnie wlać żelatynę i dokładnie wymieszać. Ciasto schłodzić.
Galaretkę pomarańczową rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Lekko tężejąca galaretkę wylać na masę marchewkową. Ponownie schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Ada-Gaba 27.06.2017 10:19
fajny sernik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat