Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowy sernik

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SPÓD, tortownica 24 cm

mąka 15 dag
cukier puder 5 dag
margaryna 8 dag
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki
kakao 1 łyżka

SER

ser biały 1,2 kg 3 x mielony
masło 15 dag
cukier puder 18 dag
jajko 6 sztuk
budyń śmietankowy 1 opakowanie
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki
kardamon 1/4 łyżeczki
mąka krupczatka 1 łyżka
proszek do pieczenia szczypta
marchew 250 gram po obraniu
masło 4 dag do przysmażenia marchwi
cukier kryształ 2 zaokrąglone łyżki do marchwi

GALARETKA

sok pomarańczowy 900 ml Kubuś marchwiowo- pomarańczow
galaretka pomarańczowa 2 sztuki

DEKORACJA

biała czekolada 1 szstuka

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowy sernik

Kroki postępowania

1
SPÓD:Składniki ciasta przekładamy na stolnicę i zagniatamy je. Gotowym ciastem wykładamy dno przygotowanej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
Krok 1 - Marchewkowy sernik foto
2
SER: Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Krok 2 - Marchewkowy sernik foto
3
W garnku rozpuszczamy 4 dag masła (łyżka). Do rozpuszczonego tłuszczu dodajemy marchew oraz 2 łyżki cukru. Smażymy ją do momentu jak zmięknie. W razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Gotową pozostawiamy do ostygnięcia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Do malaksera przekładamy składniki masy serowej: masło, ser, żółtka, cukier puder. Miksujemy je dokładnie ok 10 minut. Dodajemy przyprawy.
Krok 3 - Marchewkowy sernik foto
4
W między czasie ubijamy białka na puszystą pianę.
Do dokładnie zmiksowanej masy serowej dodajemy mąkę, proszek oraz budyń. Ponownie miksujemy w celu połączenia składników. W dalszej kolejności do masy dodajemy ubite białka. Na koniec dodajemy przygotowaną marchew. Mieszamy.
Krok 4 - Marchewkowy sernik foto
5
Gotowy marchewkowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 60 minut w 180˚C.
Upieczony dokładnie studzimy.
Na zimny wylewamy marchwiowo- pomarańczową galaretkę
Krok 5 - Marchewkowy sernik foto
6
GALARETKA: Sok przelewamy do garnka i podgrzewamy. Do ciepłego wsypujemy galaretki i rozpuszczamy je. Galaretkę pozostawiamy do ostygnięcia. Tężejącą wylewamy na ostygnięty sernik.
DEKORACJA:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płynną rozprowadzamy cienką warstwą na płaskiej powierzchni. Odstawiamy do zastygnięcia. Po zastygnięciu ścinamy ją ostrym nożem tworząc czekoladowe rurki.
Rurkami dekorujemy wierzch torcika.
Krok 6 - Marchewkowy sernik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 22.12.2015 21:10
apetyczny sernik
mikrusiak 22.12.2015 19:28
jaki "okaz"...:) robi wrażenie :)
Pani Domu 22.12.2015 11:30
piękny sernik w pięknych kolorach
mirosława4 22.12.2015 10:46
ciekawy ten sernik
bietka 22.12.2015 10:30
smaczny serniczek : )
olkaaa 22.12.2015 07:28
świetny pomysł
jagoda5913 22.12.2015 00:20
ładne kolory wyszły
gusia1000 22.12.2015 00:06
ładnie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak