Marchewkowy placek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewki

    6
  • mąka

    2 szklanki
  • jajka

    4
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • cynamon

    2 łyżeczki
  • olej

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • Polewa:

  • masło

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżka
  • woda

    2 łyżeczki
  • cukier

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO: Marchewki bardzo dokładnie myjemy, obieramy, a następnie trzemy na tarce o małych oczkach. Połowę cukru ucieramy dokładnie z jajkami tak, żeby cukier dobrze rozpuścił się. Do tego dodajemy mąkę i mieszamy. DO tego dodajemy również olej, ale cały czas ucierając masę. Mieszamy ze sobą sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i dodajemy do wcześniejszych składników.Starte wcześniej marchewki dodajemy do masy i mieszamy. Brytfankę smarujemy tłuszczem i wlewamy do niej zrobioną masę. Tak przygotowany placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 50 -60 minut. Upieczony placek polewamy zrobioną polewą (placek musi być dobrze ostudzony!). POLEWA: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do tego cukier, kakao oraz wodę i gotujemy wszystko razem przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze wymieszają się, a cukier rozpuści się.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia47-47 27.06.2012 09:03
mniam
Margo1 13.03.2012 11:55
ciekawy..
Margo1 13.03.2012 11:55
ciekawy..
[email protected] 13.03.2012 09:51
extra
owocówka 28.02.2012 07:44
super
Juleczka20 27.02.2012 12:20
pyszne ciasto
pioge7 25.02.2012 16:21
bardzo dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat