Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowy placek

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewki 6
mąka 2 szklanki
jajko 4
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
cynamon 2 łyżeczki
olej 1 szklanka
cukier 1 szklanka
Polewa:
masło 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
woda 2 łyżeczki
cukier 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowy placek

CIASTO: Marchewki bardzo dokładnie myjemy, obieramy, a następnie trzemy na tarce o małych oczkach. Połowę cukru ucieramy dokładnie z jajkami tak, żeby cukier dobrze rozpuścił się. Do tego dodajemy mąkę i mieszamy. DO tego dodajemy również olej, ale cały czas ucierając masę. Mieszamy ze sobą sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i dodajemy do wcześniejszych składników.Starte wcześniej marchewki dodajemy do masy i mieszamy. Brytfankę smarujemy tłuszczem i wlewamy do niej zrobioną masę. Tak przygotowany placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 50 -60 minut. Upieczony placek polewamy zrobioną polewą (placek musi być dobrze ostudzony!). POLEWA: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do tego cukier, kakao oraz wodę i gotujemy wszystko razem przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze wymieszają się, a cukier rozpuści się.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 27.06.2012 09:03
mniam
Margo1 13.03.2012 11:55
ciekawy..
Margo1 13.03.2012 11:55
ciekawy..
Wojt@s
Wojt@s 13.03.2012 09:51
extra
owocówka 28.02.2012 07:44
super
Juleczka20 27.02.2012 12:20
pyszne ciasto
pioge7 25.02.2012 16:21
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak