Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowo-kukurydziane pierogi z borówkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka kukurydziana 1 szkl
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
jajko 1 szt
masło 2 łyżki
puree 0,5 szklanki ( z marchewki)
woda gorąca 1 szklanka

pozostałe składniki

borówka amerykańska 2 szkl
śmietana
cukier
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowo-kukurydziane pierogi z borówkami

Kroki postępowania

1
Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia.
Krok 1 - Marchewkowo-kukurydziane pierogi z borówkami  foto
2
Do kubka włożyć masło, zalać gorącą wodą, rozpuścić.
Krok 2 - Marchewkowo-kukurydziane pierogi z borówkami  foto
3
Do mąki wbić jajko, dodać odrobinę soli i pure z marchewki.
Krok 3 - Marchewkowo-kukurydziane pierogi z borówkami  foto
4
Stopniowo dolewać wodę z masłem, wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć na 15-20 minut. Następnie ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty, ułożyć po kilka borówek, złączyć przeciwległe rogi i dokładnie zlepić.

Partiami wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze i podawać ze śmietaną ubitą z cukrem.
Krok 4 - Marchewkowo-kukurydziane pierogi z borówkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak