Marchewkowo-kukurydziane pierogi z borówkami

Marchewkowo-kukurydziane pierogi z borówkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • mąka kukurydziana

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • jajko

    1 szt
  • masło

    2 łyżki
  • puree

    0,5 szklanki ( z marchewki)
  • woda gorąca

    1 szklanka

pozostałe składniki

  • borówka amerykańska

    2 szkl
  • śmietana

  • cukier

  • sól

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Marchewkowo-kukurydziane pierogi z borówkami

Kroki postępowania

Krok 1 - Marchewkowo-kukurydziane pierogi z borówkami  foto
Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia.
Krok 2 - Marchewkowo-kukurydziane pierogi z borówkami  foto
Do kubka włożyć masło, zalać gorącą wodą, rozpuścić.
Krok 3 - Marchewkowo-kukurydziane pierogi z borówkami  foto
Do mąki wbić jajko, dodać odrobinę soli i pure z marchewki.
Krok 4 - Marchewkowo-kukurydziane pierogi z borówkami  foto
Stopniowo dolewać wodę z masłem, wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć na 15-20 minut. Następnie ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty, ułożyć po kilka borówek, złączyć przeciwległe rogi i dokładnie zlepić.

Partiami wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze i podawać ze śmietaną ubitą z cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat