Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowiec z pigwową nutą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt
żółtko jajek 1 szt
cukier 1,5 szklanki
syrop z pigwy 2 łyżki
mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej 1i1/3 szklanki
miąższ marchewki 2 szklanki
cynamon Prymat 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
sól 1/4 łyżeczki
rodzynki 1/2 szklanki
mąka do rodzynek 1 łyżka
masło do formy 1 łyżeczka
lukier
białko 1 szt
cukier puder 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowiec z pigwową nutą

Ciasto z tego, co pozostaje po wyciśnięciu soku z marchwi w sokowirówce.

Jajka utrzeć z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia i na przemian z olejem dodawać porcjami do ciasta cały czas miksując. Następnie (nie przerywając miksowania) dodać syrop, marchew, cynamon, przyprawę do piernika oraz sól. Miksować wszystko jeszcze przez 3 minuty. Rodzynki wymieszać z łyżką mąki. Formę (blaszka o wymiarach ok. 24 x 25 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do ciasta dodać rodzynki, delikatnie wymieszać ciasto łyżką, wylać na blachę, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 – 60 minut. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia.
Składniki lukru utrzeć ze sobą tak, aby lukier był niezbyt gęsty (dodając cukru lub soku z cytryny w razie potrzeby). Zimne ciasto polukrować i pozostawić do zastygnięcia lukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kochanyptysiu 08.07.2011 22:49
wyprobuje na na mojej corce:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak