Marchewkowe żeberka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka

    4 porcje
  • pieczarki

    15 dag
  • cebula

    1 duża
  • marchewka

    2 duże
  • pietruszka korzeń

    1 duża
  • przecier pomidorowy

    1 słoiczek
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

  • sól

  • masło

    2 łyżki
  • tymianek

  • cukier

    3 łyżki
  • ocet

    3 łyżki
  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Marchewkowe żeberka foto
Żeberka myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą, przyprawą do żeberek i tymiankiem. Obsmażamy na tłuszczu z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 2 - Marchewkowe żeberka foto
Cebulę obieramy, kroimy w plasterki lub piórka. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i dusimy na maśle razem z cebulką, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawiamy przyprawą uniwersalną i wykładamy na żeberka.
Krok 3 - Marchewkowe żeberka foto
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy pieczarki.
Krok 4 - Marchewkowe żeberka foto
Pietruszkę przygotowujemy w ten sam sposób i posypujemy marchewkową warstwę.
Krok 5 - Marchewkowe żeberka foto
Zagotowujemy pół szklanki wody z octem i cukrem, dodajemy koncentrat. Zagotowujemy i zalewamy żeberka z warzywami. Przykrywamy i pieczemy ok godzinę w 180 st.
Krok 6 - Marchewkowe żeberka foto
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i dowolną sałatką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magula 21.01.2014 08:08
Takich jeszcze nie jadłam
Ania84 20.01.2014 22:58
pyszniutka odmiana tradycyjnych żeberek:) polecam
Sylwia26 20.01.2014 22:13
ślinka leci :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat