Marchewkowe racuszki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    30 dag
  • mleko

    300 ml
  • jogurt grecki

    15 dag
  • drożdże suche

    1 łyżeczka
  • marchewka

    1 sztuka
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    1 łyżka
  • cukier brązowy

    1 łyżka
  • sól morska

    do smaku
  • cynamon Prymat

    szczypta
  • olej do smażenia

  • bita śmietana

    do polania
  • pomarańcza

    do dekoracji
  • polewa toffi

    do polania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Marchewkowe racuszki foto
Do miski wbijamy jajka, miksujemy z cukrem trzcinowym, następnie dodajemy jogurt nie przerywając miksowania, wlewamy mleko wsypujemy suche drożdże
Krok 2 - Marchewkowe racuszki foto
oraz startą na drobnych oczkach surową marchewkę, dodajemy szczyptę soli oraz cynamon, całość mieszamy. Odstawiamy na 20 minut.
Krok 3 - Marchewkowe racuszki foto
Patelnię natłuszczamy olejem, wlewamy porcję ciasta i smażymy partiami rumiane racuszki. Podajemy ciepłe z bitą śmietaną oraz cząstkami pomarańczy i sosem toffi. Do tego obowiązkowo filiżanka dobrej herbaty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 14.07.2016 06:41
Bardzo ciekawe
ilka01 09.05.2016 13:11
pyszności .. :.)
Ewa Wojtaszko 09.05.2016 11:06
idealny deser albo śniadanie
Alex_M 09.05.2016 10:05
pyszne racuszki :)
bietka 09.05.2016 09:15
pięknie się prezentują :)
pestka 09.05.2016 06:38
smaczne śniadanie
norweska20 08.05.2016 23:25
smakowita propozycja
olkaaa 08.05.2016 22:07
kusząca propozycja
mirosława4 08.05.2016 22:04
pięknie podane :)
krokus 08.05.2016 21:53
Pięknie podane, aż chce się je jeść

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat