Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy

Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka ugotowana

    20 dag
  • mąka pszenna

    30 dag
  • budyń śmietankowy

    1 łyżka
  • jajko

    2 szt
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • maślanka

    1 szklanka
  • Soda oczyszczona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • skórka z pomarańczy

    1,5-2 łyżeczki
  • jabłka

    2-3 szt
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy

Kroki postępowania

Krok 1 - Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy  foto
2/3 ugotowanej marchewki dokładnie zmiksować, resztę zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Krok 2 - Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy  foto
Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować, dodać maślankę, sól, proszek do pieczenia i sodę
Krok 3 - Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy  foto
Następnie wsypać mąkę, dodać startą marchew, skórkę pomarańczową i pure marchewkowe, wymieszać.
Krok 4 - Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy  foto
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, posiekać. Wsypać do ciasta, oprószyć budyniem, delikatnie wymieszać.
Krok 5 - Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy  foto
Na rozgrzany olej nakładać nieduże porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 6 - Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy  foto
Usmażone racuchy osączyć na papierowym ręczniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

JulkaTomeczek 27.06.2017 09:47
Swietne racuchy
KORAL 27.06.2017 08:50
świetne racuszki :)
Róża1 27.06.2017 08:33
Ciekawy pomysł !! zabieram do swojej księgi :-).

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat