Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka ugotowana 20 dag
mąka pszenna 30 dag
budyń śmietankowy 1 łyżka
jajko 2 szt
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
maślanka 1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
sól 0,5 łyżeczki
skórka z pomarańczy 1,5-2 łyżeczki
jabłka 2-3 szt
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy

Kroki postępowania

1
2/3 ugotowanej marchewki dokładnie zmiksować, resztę zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Krok 1 - Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy  foto
2
Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować, dodać maślankę, sól, proszek do pieczenia i sodę
Krok 2 - Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy  foto
3
Następnie wsypać mąkę, dodać startą marchew, skórkę pomarańczową i pure marchewkowe, wymieszać.
Krok 3 - Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy  foto
4
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, posiekać. Wsypać do ciasta, oprószyć budyniem, delikatnie wymieszać.
Krok 4 - Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy  foto
5
Na rozgrzany olej nakładać nieduże porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 5 - Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy  foto
6
Usmażone racuchy osączyć na papierowym ręczniku.
Krok 6 - Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JulkaTomeczek 27.06.2017 09:47
Swietne racuchy
KORAL 27.06.2017 08:50
świetne racuszki :)
Róża1 27.06.2017 08:33
Ciekawy pomysł !! zabieram do swojej księgi :-).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak