Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowe łódeczki z risottem grzybowym
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wsypujemy ryż, mieszamy. Smażymy 3-4 minuty. Wlewamy wino. Chwilę dusimy, aż wino odparuje. Stopniowo dolewamy do ryżu bulion. Cały czas mieszamy i gotujemy do momentu, ż ryż będzie miękki.
3. Grzyby obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy. Grzyby z cebulą smażymy 10 minut na maśle.
4. Do ryżu dodajemy podsmażone grzyby. Dokładnie mieszamy i chwilę razem smażymy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
5. Przygotowanym risottem wypełniamy wnętrza marchewek. Plasterki sera nabijamy na patyczki do szaszłyków. Wbijamy do łódeczki i w ten sposób powstanie żagiel. Gotowe łódki układamy na talerzu wyścielonym liśćmi sałaty.