Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowe łódeczki z risottem grzybowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 2 duże sztuki
ryż 15 dag
grzyby leśne 25 dag
cebula 1 szt
wino białe wytrawne 1 lampka
bulion warzywny 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
masło 5 dag
sól
pieprz
ser żółty 4 plasterki
sałata kilka liści

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowe łódeczki z risottem grzybowym

1. Marchewki obieramy, przekrawamy na pół. Łyżeczką robimy wgłębienia, tak aby przypominały łódkę. Marchewki przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy 20 minut.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wsypujemy ryż, mieszamy. Smażymy 3-4 minuty. Wlewamy wino. Chwilę dusimy, aż wino odparuje. Stopniowo dolewamy do ryżu bulion. Cały czas mieszamy i gotujemy do momentu, ż ryż będzie miękki.
3. Grzyby obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy. Grzyby z cebulą smażymy 10 minut na maśle.
4. Do ryżu dodajemy podsmażone grzyby. Dokładnie mieszamy i chwilę razem smażymy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
5. Przygotowanym risottem wypełniamy wnętrza marchewek. Plasterki sera nabijamy na patyczki do szaszłyków. Wbijamy do łódeczki i w ten sposób powstanie żagiel. Gotowe łódki układamy na talerzu wyścielonym liśćmi sałaty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 21.10.2014 23:40
łódeczki super
Gracer 21.10.2014 22:36
fajny pomysł
RenataZ-et 21.10.2014 21:17
ślicznie wyglądają
IZABELA29 21.10.2014 20:53
świetny pomysł.
idealme 21.10.2014 18:43
rewelacja! :)
aginaa 21.10.2014 17:40
pyszne lodeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak