Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowe cupcakes.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 2/3 szklanki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1,5 łyżeczki
olej 1/3 szklanki
jajko 2-3 sztuki
marchewka 1 szklanka
jabłko 1/2 szklanki

Polewa

serek śmietankowy 180 gram
masło 6 łyżek
cukier puder 3/4 szklanki
migdały 1/2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowe cupcakes.

Kroki postępowania

1
W jednej misce przesiej mąkę. Dodaj cukier, proszek, sodę, cynamon i przyprawę do piernika. Do drugiej miski wbij jaja i wlej olej - rozmąć widelcem. Przelej do miski z suchymi składnikami. Na sam koniec dodaj startą marchew i pokrojone w kostkę jabłko. Można dodać jeszcze wiórki kokosowe i orzechy.
Foremki od muffinek wykładamy ciastem.(3/4 wysokości)
pieczemy ok 20 min w 180C
Krok 1 - Marchewkowe cupcakes. foto
2
Krem: Do miseczki włóż serek, dodaj masło i cukier puder - utrzyj na gładką masę.
W wystudzonych babeczkach robimy otwory.
Możemy je zrobić małym nożykiem.
Krok 2 - Marchewkowe cupcakes. foto
3
Następnie każdą dziurkę napełniamy kremem. Odkrojony cypek ścinamy tak aby przykryć babeczkę.
Krok 3 - Marchewkowe cupcakes. foto
4
Na sam koniec wierzch babeczki pokrywamy kremem i migdałami.
Smacznego!
Krok 4 - Marchewkowe cupcakes. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata92 24.08.2016 08:58
Super pomysł :)
trufelek 22.08.2016 10:15
smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak