Marchewkowe co nieco

Marchewkowe co nieco

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło lub margaryna

    200 g
  • marchewka surowa

    400 g
  • jajko

    4 sztuki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mąka

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • szczypta soli

  • olej roślinny

    1/3 szklanki
  • płatki czekoladowe

  • wiórki kokosowe

  • polewa lukrowa różowa

  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę obrać i umyć pod zimną wodą. Następnie drobno zetrzeć na tarce i odsączyć mocno nad sitkiem. Najlepiej do szklanki by sok który zleci od razu ze smakiem wypić :-) Zostawić z kostki tłuszczu niewielką kostkę na wysmarowanie nim formy do pieczenia (u mnie tortownicy). Pozostałą margarynę lub kostkę masła rozpuścić na niewielkim ogniu w naczyniu i pozostawić do ostudzenia. Całe jajka rozbić w większej misce, dodać cukier i mieszać mikserem na średnich obrotach w jedną stronę przez 5 minut. Następnie dodać ostudzony tłuszcz, szklankę mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz szczyptę soli. Wymieszać łyżką. Następnie powoli nadal mieszając dodawać na zmianę po trochu startej odsączonej marchwi oraz pozostałej mąki. Tortownicę wysmarować wcześniej odłożonym tłuszczem po dole i brzegach oraz posypać niewielką ilością bułki tartej. Ciasto przełożyć do formy oraz wstawić do rozgrzanego piekarnika na 45 minut do temperatury 180 stopni C. Po wyjęciu ciasta z piekarnika rozlać przygotowaną według przepisu na opakowaniu masę lukrową i posypać płatkami czekolady i wiórkami kokosowymi. Pozostawić do ostygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ziutula 29.09.2012 14:24
smaczne ciasto do kawy
Katarzyna54 29.09.2012 13:01
mniam
czarnyaniol1990 29.09.2012 12:13
luie marchewkowe ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat